کووید-۱۹ یک چالش بزرگ جهانی در سلامت عمومی است. شیوع این بیماری در چین نشانگر سریعترین انتشار، وسیعترین عفونت و بالاترین سطح سختی در کنترل عفونتها در تمامی اورژانسهای پزشکی از زمان ایجاد جمهوری خلق چین در سال ۱۹۴۹ بوده است.
در نزاع علیه شیوع این بیماری، چین به صورت فعال از فناوریهای دیجیتالی همچون هوش مصنوعی، دادههای عظیم، پردازش ابری، بلاکچین، و ۵G استفاده کرده است، که منجر به بهبود کارآیی تلاشهای کشور در زمینه نظارت بر اپیدمی، ردیابی ویروس، پیشگیری، کنترل و درمان، و تخصیص منابع شده است.
در ادامه چندین روش بهکارگیری موثر فناوریهای اطلاعات را بیان میکنیم:
هوش مصنوعی
در بحران، همکاری اصلیترین موضوع است. در طول شیوع بیماری، تعدادی از کمپانیها الگوریتمهایشان را در دسترس عموم قرار دادند تا کارآیی آن را بهبود بخشیده و از آزمایش و تحقیقات ویروس کرونا پشتیبانی نماید.
شرکت تحقیقاتی بایدو که پیشروی جهانی در زمینه تحقیق و توسعه هوش مصنوعی است لینیرفولد (LinearFold، الگوریتم هوش مصنوعی این شرکت) را برای مراکز پیشگیری از اپیدمی، موسسات آزمایش ژنتیک و موسسات جهانی تحقیقات علمی، متن باز نموده است. این الگوریتم یک ابزار مهم برای موسسات آزمایش ژنتیک و موسسات تحقیق و توسعه در طول اپیدمی است، که باعث کاهش زمان پیشبینی و مطالعه بر ساختار ثانویه RNA ویروس کرونا از ۵۵ دقیقه به ۲۷ ثانیه میشود. این الگوریتم سرعت پیشبینی و مطالعه ساختار ثانویه RNA ویروس کرونا را تا ۱۲۰ مرتبه افزایش داده و زمان انتظار را برای ویروسیابان و محققان بسیار کم میسازد. با توسعه الگوریتم، میتوانیم شاهد کارآیی بسیار بیشتر آن در تشخیص ویروس و تشخیص بیماری باشیم.
علاوه بر این، مرکز پیشگیری و کنترل بیماری استان ژجیانگ یک پلتفرم خودکار برای آزمایش و تحلیل ژنوم را راهاندازی کرده است. بر اساس الگوریتم هوش مصنوعی توسعه یافته توسط آکادمی دامو علی بابا (پلتفرم مورد حمایت مالی جک ما برای تحقیقات علمی)، این گروه موفق به کاهش زمان تحلیل ژنتیک موارد مشکوک از چندین ساعت به نیم ساعت شده و میتوانند تحولات ویروس را به دقت شناسایی کنند.
هوش مصنوعی همچنین در ایستگاههای مترو، ایستگاههای قطار و دیگر مکانهای عمومی با تراکم جمعیت و تحرک زیاد مورد استفاده قرار گرفته است. در حالی که استفاده از روشهای سنتی سنجش دما زمانبر است و به دلیل تجمع جمعیت میتواند باعث ابتلای دیگر بیماران با بیماریهای متفاوت گردد، شرکتهایی همچون شرکت ووهان گاید اینفرارد فناوری سنجش دمای جدیدی را ارائه دادند که بر اساس دید کامپیوتری و فناوری مادون قرمز کار میکرد. این فناوری باعث شد تا بدون تماس و به صورت قابل اطمینان و موثر بتوان دمای بدن را اندازه گرفت، و افراد حتی متوجه این امر نشوند. با وجود این فناوری، افرادی که دمای بدنشان از آستانه تعیین شده بالاتر بود، به سرعت و دقت شناسایی میشدند.
دادههای عظیم
پس از شیوع بیماری، دادههای عظیم با تحلیل تراکم افراد و توزیع مواد، نقش مهمی در پیشبینی و هشدارهای به موقع ایفا کردند. چیهو ۳۶۰ که یک شرکت پیشروی اینترنتی در چین است، در ماه فوریه گذشته “نقشه انتقال دادههای عظیم” را منتشر کرد که کاربران میتوانند از طریق تلفنهای همراه یا کامپیوترهای خود به آن دسترسی داشته باشند، تا روند انتقال از سرزمین اصلی چین را از تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۲۰ تا به امروز نشان میدهد. این ابزار تبدیل به ابزار مهم برای درک و پیشبینی تغییرات در وضعیت اپیدمی در سرتاسر کشور شد.
پردازش ابری
در مقابله با این اپیدمی، فناوریهای پردازش ابری نسبتاً بالغ همچون آب یا برق تبدیل به یک نیاز اساسی شدهاند. شرکت علیبابا کلود، قدرت پردازش هوش مصنوعی خود را به رایگان در اختیار موسسات تحقیق عمومی در سرتاسر جهان قرار داد، تا توسعه داروها و واکسنهای پنومونی را سرعت بخشند. در همین حال، دیدی (Didi) نیز منابع پردازش ابری GPU و پشتیبانی تکنیکی را برای مقابله با ویروس جدید کرونا به موسسات تحقیقات علمی بومی و پلتفرمهای پزشکی و امدادی به رایگان ارائه داد.
با شیوع ویروس، تقاضا برای کنفرانسهای ویدیویی ابری و تدریس آنلاین بسیار زیاد شد. فروشندگان خدمات ابری مختلف، به صورت فعال امکانات خود را ارتقا بخشیدند و منابعی را فراهم آوردند. برای مثال، یوکو و دینگتاک (پلتفرم همهکاره متعلق به گروه علیبابا) برنامه “شرکت در کلاس در خانه” را راهاندازی کردند تا محیط آموزشی ایمن و ابزار آموزشی مناسبی را برای دانشآموزان فراهم نمایند. عملکرد “کلاس آنلاین” که در سرتاسر چین و بدون دریافت هیچ هزینهای در طول اپیدمی کرونا در دسترس دانشجویان دانشگاهها و مدارس ابتدائی و متوسطه قرار گرفته است، میتواند از میلیونها دانشآموز پشتیبانی کند تا به صورت همزمان در کلاسهای آنلاین شرکت کنند، و همچنین مدارس مناطق وسیع روستایی را نیز تحت پوشش قرار داده است.
علاوه بر این، دیگر شرکتها نیز دسترسی به ابزارهای خود را افزایش دادهاند. شرکت تنسنت میتینگ، امکان برقراری جلسات آنلاین با زمان نامحدود تا ۳۰۰ شرکتکننده را به صورت رایگان و تا آخر اپیدمی فراهم کرده است. ویچت ورک میتواند در طول اپیدمی از کنفرانسهای ویدیویی و صوتی تا سقف ۳۰۰ شرکتکننده پشتیبانی کند. در طول این اپیدمی، این ابزار از طریق گوشیهایی که مجاز به اشتراکگذاری اسناد و صفحه نمایش هستند، دسترسی رایگان به کنفرانسهای ویدیویی پایدار HD را تا سقف ۳۰۰ نفر فراهم میکنند.
بلاکچین
فناوری بلاکچین واسطهها را حذف کرده، از نابودی و دستکاری دادهها جلوگیری کرده و قابلیت ردیابی را فراهم میسازد. این فناوری میتواند نقشی مهم در کسب اطمینان از باز بودن و شفافیت اطلاعات اپیدمی و قابلیت ردیابی مواد اپیدمی ایفا کند. برای مثال، فناوری بلاکچین میتواند در جهت ضبط اطلاعات اپیدمی و اطمینان از باز بودن، شفافیت و قابلیت ردیابی منابع اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد، و بنابراین شایعات را به صورت موثر کاهش دهد.
شرکت فناوری لیانفی، اولین پلتفرم بلاکچین نظارت بر اپیدمی کشور را راهاندازی کرده است که میتواند فرآیند شیوع کووید-۱۹ را در تمامی استانها به صورت لحظهای ردیابی کرده و دادههای مرتبط با اپیدمی را بر زنجیره ثبت میکنند تا قابل ردیابی بوده و امکان دستکاری آنها وجود نداشته باشد. برای کسب اطمینان از باز و شفاف بودن اطلاعات اپیدمی، پیوندهای داده مبتنی بر نظارت شفاف درابتدا ایجاد میشوند.
۵G + اپلیکیشنهای هوشمند
۵G که به تازگی جنبه تجاری گرفته است نیز نقش مهمی در پیشگیری و کنترل اپیدمی ایفا کرده است. از این فناوری عموماً در زمینههای پخش زنده ویدیو و پزشکی از راه دور استفاده شده است. کمپانی چین موبایل، ایستگاههای ۵G را در بیمارستانهای هوشنشان و لیشنشان افتتاح کرده و از پخش زنده ۵G با کیفیت بالا در ساخت این دو بیمارستان خبر داد، که بازدیدهای لحظهای از مکانهای بیمارستان به صورت ۲۴ ساعته در بیش از ۲۰ پلتفرم رسانه همچون پیپلز دیلی و آژانس خبری ژینهوآ فراهم شده است. این محتوا همچنین در چین دیلی خارجی به صورت همزمان پخش شد و تعداد بازدیدکنندگان آنلاین از ۴۹۰ میلیون نفر عبور کرد.
علاوه بر این، این اپیدمی شاهد تحول “۵G + سلامت” از “مرحله آزمایشی” به “مرحله کلینیکی” بوده است. برای بهرهگیری کامل از منابع متخصصان در شهرهای بزرگ و بیمارستانها، سیستم مشاوره از راه دور + ۵G به سرعت در بسیاری از بیمارستانهای کشور به کار گرفته شد. اولین “پلتفرم مشاوره از راه دور” در بیمارستان هوشنشان به متخصصان پزشکی در پکن اجازه میدهد که با وجود فاصله زیاد با کارکنان خط مقدم بیمارستان هوشنشان، از طریق ارتباط ویدیویی از راه دور و انجام مشاورات از راه دور با بیماران، همکاری کنند و بدین صورت کارآیی و موثر بودن تشخیص و درمان بیماری را بهبود ببخشند.
اقدامات چین اثبات کرده است که فناوریهای اطلاعات نسل جدید دارای مزایای خاص هستند و میتوانند نقش مهمی در مقابله با چالشهای بزرگ سلامت عمومی ایفا نمایند.
شیوع کووید-۱۹ یک چالش رایج است که بشر با آن روبهرو شده و منافع تمامی کشورها را به هم گره زده است. با ادامه انتشار این اپیدمی، کشورهای نیز به توسعه راهکارهای جدید ادامه میدهند و باید یافتهها و اقدامات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. با این کار میتوان راهکارهای مورد نیاز را پیدا کرده و با ویروس جنگید و جان انسانها را نجات داد.