در ماه گذشته همه چیز تغییر کرده است و برای یک بار صحبت ما دربارهی نوآوری و اینترنت اشیا نیست. پاندمی کووید-۱۹ در ایالات متحده فوران کرده و صنایع را تحت تاثیر خود قرار داده است. در دل این حجم از عدم قطعیت، آیا اینترنت اشیا میتواند به پا خیزد و به جامعه در حل چالش برانگیزترین مشکلات مبرم خود که در طول چند هفتهی گذشته به طور چشمگیری تغییر کرده، کمک کند؟ آیا افراد و کمپانیها میتوانند با نوآوری از تکنولوژیهای نوظهوری مانند هوش مصنوعی بهره ببرند و مشکلات ناشی از کووید-۱۹ را حل کنند؟ آیا میتوانند از وقوع چنین شرایطی در آینده جلوگیری کنند؟ آیا یک ابرکامپیوتر میتواند به شناسایی درمانهای موثر برای کووید-۱۹ کمک کند؟
در حال حاضر، کمپانیها و افراد به دنبال راههایی هستند که هوش مصنوعی جنبههای خاصی از شیوع کووید-۱۹ و پاندمیهای آینده را آرامتر کند. برای مثال، مَتئون تراپیوتیکس اخیرا از همکری خود با مِریدیان آیتی خبر داد که طی آن از تکنولوژی هوش مصنوعی برای ردیابی سریع تولید دارو استفاده خواهند کرد، به ویژه در رابطه با محصول پیشـروی خود OT-101 که آن را برای ویروس کرونا، از جمله کووید-۱۹ آزمایش میکند. مَتئون میگوید فضای نظارتی حاکم در بخش داروسازی با استفاده از فرآیندهای سنتی و روند عملیاتی دستی، آن را تا حد زیادی قفل کرده است. هرچند، با پیاده سازی شبکههای هوش مصنوعی در این فرآیندها، راهحلهایی مانند مَتئون میتواند سرعت فرآیند را به طرز چشمگیری افزایش دهد، درحالیکه دیگر تکنولوژیها مانند بلاکچین میتواند به طور همزمان از رعایت مقررات اطمینان حاصل کند.
دستیاران مجازی و روباتهای گفتگو مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند به مدیریت بحران فعلی کمک کنند و کمپانیهایی ماند اوربیتا در جهت فراهم سازی امکان دسترسی به این تکنولوژیها تلاش میکنند. کمپانی اوربیتا در پاسخ به پاندمی کووید-۱۹، روبات گفتگوی جامعی در جهت آموزش و غربالگری کووید-۱۹ راه اندازی کرده است که سازمانهای مراقبت سلامت میتوانند آن را فورا و به صورت رایگان در وبسایتهای موجود خود یکپارچه سازی کنند. هدف دستیار داخلی کمک به سازمانهای پشتیبانی است که جهت غربالگری سلامت با تقاضای بی سابقهای رو به رو هستند. خودکار سازی فرآیند پریس و پاسخ ویژهی کووید-۱۹ و استفاده از آخرین دادههای سیدیسی (مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری) و مایو کلینیک، ایدهی قانع کنندهای است.
هوش مصنوعی برخلاف کارمندان انسانی که در خط مقدم این پاندمی حضور فعال دارند باری را از روی دوش انسان برمیدارد که در آنِ واحد تنها میتواند با یک نفر صحبت کند، پاسخ دهد و آزمایش کند. احتمالا در آینده، این تکنولوژی همراه با راهحلهای سلامت از راه دور پیشرفتهتر و پذیرفتهتر خواهند بود و در شرایطی فاصله گذاری اجتماعی نه تنها مهم بلکه اجباری است، درمانهای پایهای “در محل” را به سادگی ارائه میکنند.
در پژوهشی که در ماه مارس در دسترس قرار گرفت، دانشمندان دانشگاه تنسی و آزمایشگاه ملی اوک ریج از سامیت، ابرکامپیوتر قدرتمند آیبیام، استفاده کردند تا ۷۷ ترکیب دارویی که ممکن است مانع عفونت سلولهای میزبان توسط کووید-۱۹ شود را شناسایی و آنها را بر اساس زیست پذیری بالقوه رتبه بندی کند. آیبیام ابرکامپیوتر سامیت را قویترین ابرکامپیوتر طراحی شده برای داده و هوش مصنوعی مینامد. سامیت که برای “مقابله با بزرگترین چالشهای دنیا” ساخته شده، میتواند در هر ثانیه ۲۰۰ کوادریلیون محاسبه را انجام دهد. پژوهشگران مدلی از “اسپایک” ویروس کرونا طراحی کردند و برای اجرای هزاران شبیهسازی از ترکیباتی که به صورت بالقو میتوانند به پروتئین اسپایک ویروس کرونا بپیوندند، از ابرکامپیوتر استفاده میکنندد. این تکنولوژی قدرتمند با شناسایی۷۷ ترکیب دارویی به دانشمندان کمک کرده تا گامی به سوی پیدا کردن درمان یا داروی کووید-۱۹ بردارند.