یکی از پاسخها به بحران کووید-۱۹ تلاش جدی برای فاصله گذاری اجتماعی بوده که به واسطهی آن بسیاری از کارمندان از خانه و به دور از ادارهها مشغول به انجام وظیفه هستند. هدف از این رویکرد جلوگیری از شیوع ویروس است که از طریق هوا و لمس سطوح قابل انتقال است.
اما مشکل کیفیت هوا در ساختمانها خیلی پیشتر از ویروس کرونا برقرار بود.
بنا به گزارش ایپیاِی در سال ۲۰۱۸، آمریکاییها ۹۰% از زمان خود را در ساختمانها سپری میکنند “جاییکه بعضی از آلایندهها اغلب دو الی پنج برابر بیشتر از تراکم هوای معمولی بیرون است”. آلایندههای رایج که در فضای ساختمانهای اداری وجود دارد شامل کربن مونو اکسید، ذرههای معلق، کپک قارچی، رادون، آزبست، سموم دفع آفات، اوزون و انواعی از ترکیبات آلی از محصولات و مواد است. بری پو، رئیس امکلود تکنولوژی که راهحلهای هوش مصنوعی و مدیریت دارایی را ارائه میدهد میگوید: “هر صنعتی با امکانات ساختمانی چالشهای کیفیت هوای مشابهی دارند. یکی از مسائل آزار دهنده “سندروم بیماری ساختمان” است که طی آن کارمندان دچار سرفهها یا کسالتهای طولانی مدت میشوند که نمیتوانند حال خود را توضیح دهند. در بسیاری از موارد این مشکل ناشی از کیفیت هوای داخل ساختمانی است که در آن کار میکنند که دو تا پنج برابر بیشتر از فضای بیرون ویروس و آلاینده دارد.”
زمانیکه افراد ساختمان را اشغال میکنند، در تنفس کربن دی اکسید را بیرون میدهند که یک آلایندهی برجسته در هواست. کمپانی پو با هدف اندازهگیری میزان کربن دی اکسید در هوا، از سنسورهای اینترنت اشیا استفاده میکند.
پو توضیح میدهد: “ما از انجام این کار دو هدف داریم. یکی حفظ پاکیزگی هوا و جلوگری از تراکم بیش از حد آلایندهها، با فراهم آوری تهویهی مناسب، دیگری ارائهی اطلاعات قابل ردیابی که به سیستمهای اچ واک ساختمانها اجازه میدهد با بیشینهی کارآیی عمل کنند و با کمک کمپرسورها و فنها یا فقط فنها تهویه را انجام داده و زمانیکه جریان هوا دایر است هیچ کاری نکنند.”
برای بهینه سازی اچ واکها بایستی تعادل برقرار گردد. شما میخواهید کیفیت هوای بهینهای داشته باشید اما نمیخواهید زمانیکه محیط به هوای مطبوعی رسید، سیستم اچ واک به کار خود ادامه دهد.
پو میگوید: “شما بایستی به تعادل مناسبی برسید. این زمانی حاصل میشود که شما هوای سالمی داشته باشید اما در عین حال سیستمهای اچ واک را نیز کنترل کنید تا بدون نیاز کار نکنند. این هوایی است که هر ساختمان بایستی داشته باشد و حفظ کند.”
سه تکنولوژی در پس پردهی تکنولوژی اینترنت اشیا/اچ واک در زمینهی کیفیت هوای ساختمان وجود دارد:
- سنسورهای اینترنت اشیا آماده و نسبتا ارزان قیمت که به طور مساوی در ساختمان توزیع میشود و میتواند کیفیت هوای محلی را کنترل و گزارش کنند.
- سیستم هوش مصنوعی مبتنی بر ابر که دادههایی را که از سنسورها دریافت میکند را ارزیابی و کیفیت هوای ساختمان را تعیین میکند.
- توانایی یکپارچهسازی این نرم افزار مبتنی بر ابر با سیستمهای اچ واک جهت فعالسازی یا غیرفعالسازی اتوماتیک بر اساس شرایط هوای داخل
پو پیشبینی میکند کمپانیهایی که فضای خرده فروشی دارند میتوانند فضای فروشگاه که مشتری رفت و آمد دارد را پایش کرده و کیفیت هوای محلی را از لحاظ سلامت و راحتی تضمین کنند. اگر محیط سالم و راحت باشد، مشتریان زمان بیشتری را صرف گشتن فروشگاه کرده و بالتبع بیشتر خرید کنند و درآمد بهتری حاصل شود.
در حال حاضر تمرکز معقولی روی بهتر کردن حال افرادی که دائما فین فین میکنند و از سرفههای بیامان و سردرد مینالند وجود دارد. امروز با شیوع کووید-۱۹ تاکید بیشتری بر سالم سازی هوای ساختمانها میشود اما کیفیت هوای ادارات و ساختمانها بایستی جزو اهداف بلندمدت باشد.