نوآوریهای فناوری باعث رشد سریع حوزه سلامت و درمان شدهاند. اینترنت اشیا تغییرات مهمی را در زمینه مراقبت از بیماران ایجاد خواهد کرد. هم اکنون پزشکان و کادر درمانی از این فناوری در جریان کار خود استفاده مینمایند. برخی بیمارستانها همچون بیمارستان ساراتوگا، از این فناوری برای مشاوره از راه دور، نظارت بر بیمار و بهبود نتایج سلامتی بهره میبرند.
چرا درمان؟
اینترنت اشیا پتانسیل زیادی در حوزه سلامت و درمان دارد. اطلاعات ارائه شده توسط حسگرها میتوانند برای تشخیص بیماری و نظارت دائمی بر شرایط سلامتی بیمار مفید باشند. علاوه بر اینها، نرمافزارهای اینترنت اشیا میتوانند علائم اولیه بیماری را تشخیص داده و در مراحل اولیه از رشد آن جلوگیری نمایند. با نگاهی به پیشبینیهای بازار، متوجه میشویم که این حوزه بسیار امیدوار کننده است. اینترنت اشیا در حوزه سلامت و درمان تا سال ۲۰۲۵ به ۵۳۴.۳ میلیارد دلار خواهد رسید.
اینترنت اشیای پزشکی
نظارت بر شرایط سلامتی بیمار و آگاهسازی پزشک از بدتر شدن بیماری، عملکرد اساسی اینترنت اشیای پزشکی میباشد.
اینترنت اشیا در حوزه سلامت و درمان شامل پوشیدنیها، زنجیره عرضه پزشکی، نظارت بر بیمار و غیره است. این فناوری به بیماران کمک میکند تا ارتباط خود را با پزشکان و پرستاران حفظ نمایند، و همچنین فشار وارده بر پرستارانی که از تعداد زیادی بیمار محافظت میکنند را کاهش میدهد.
پنج مزیت اصلی اینترنت اشیا در حوزه سلامت
هر روزه برنامهها و دستگاههای اینترنت اشیا برای سلامت و درمان، در سرتاسر جهان رواج بیشتری مییابند، و البته دلایل خوبی نیز برای آن وجود دارد. چند مورد از این دلایل را در ادامه بررسی میکنیم.
نظارت بر وضعیت سلامت
برنامههای اینترنت اشیا در حوزه سلامت و درمان میتوانند وضعیت سلامتی بیمار را تحت نظر داشته باشند و در صورت حمله قلبی، حملات آسم و یا هر اتفاق دیگر، سیگنال اورژانسی ارسال نمایند. یکی از موارد استفاده جدید که توسط شرکت اپل ایجاد شده است، سیستم تشخیص سقوط نام دارد. هنگامی که فردی سقوط کند، اپل واچ هشدار میدهد. اگر فرد گزینه “خوب هستم” را انتخاب نکند، دستگاه با اورژانس تمای گرفته و برای مخاطبان اضطراری که توسط کاربر مشخص شدهاند نیز اخطار میفرستد.
تجربه بهتر بیمار
با فناوری اینترنت اشیا، دیگر نیازی نیست که بیماران در صف بایستند. دستگاههای مدرن، راهی بسیار آسانتر برای برقراری ارتباط با پزشک را فراهم مینمایند. بیماران میتوانند بدون نیاز به ترک منزل خود، توسط دکتر معاینه شوند.
مرکز درمانی کوه سینا در نیویورک از راهکاری به نام اتوبد یا تخت خودکار استفاده میکند. این راهکار توانسته زمان انتظار بیماران اورژانسی را تا ۵۰% کاهش داده و پذیرش ۵۹۰۰۰ بیمار با تنها ۱۱۰۰ تخت موجود را ممکن سازد.
مدیریت دارو
پزشکان میتوانند فرآیند مصرف داروها را با استفاده از اینترنت اشیا کنترل نمایند. کادر درمانی میتوانند دوز دارو را تنظیم کرده و بر کارآیی درمان نظارت داشته باشند. زمان مصرف دارو از طریق برنامه به صورت خودکار به بیمار یادآوری میشود. علاوه بر این، اینترنت اشیا فرآیند دریافت نسخه را نیز آسانتری کرده است. پزشکان میتوانند نسخه را به صورت آنلاین ارائه دهند تا بیماران زمان خود را در صف انتظار نگذرانند.
خودکار سازی درمان
اینترنت اشیا میتواند فعالیتهای اداری روتین را خودکار سازی نماید. برنامههای اینترنت اشیا دستههای بزرگی از دادهها را مورد پردازش قرار میدهند و شاخصهای متنوعی از وضعیت سلامتی بیمار را به دست میآورند. جمعآوری خودکار دادهها همچنین امکان اشتباه انسانی در تشخیص را از میان میبرد.
چالشهای اینترنت اشیا در حوزه سلامت و درمان
قدرت زیاد، مسئولیت زیادی به همراه دارد. به دلیل وجود برخی از مقررات سختگیرانه در بخش سلامت و درمان، این عبارت را میتوان به اینترنت اشیا نیز نسبت داد. در ادامه با آنها آشنا میشویم.
امنیت داده
یکی از اصلیترین معایب اینترنت اشیا در حوزه سلامت و درمان، امنیت پایین است. امنیت دادهها مهمترین نگرانی برای درمان دیجیتال است، چرا که سوابق بیماری در دسته اطلاعات محرمانه قرار میگیرند. ممکن است هکرها از طریق آسیبپذیریهای مختلف، به اطلاعات حساس دست پیدا کنند. بنابراین، مسائل امنیتی شما را مجبور به پرداخت هزینه بیشتر برای نرمافزارهای امنیتی مینمایند. در میان همه مقررات دادهها، استانداردهای GDPR و CCPA برجستهتر هستند چرا که از قواعد و جریمههای سنگینتری برخوردار میباشند.
یکپارچه سازی پروتکلها
ارائه دهندگان پروتکلهای زیادی را برای توسعه کارآیی خدمات درمان دیجیتال اعمال مینمایند. متاسفانه هیچ پروتکل یا استاندارد واحدی برای هر دستگاه وجود ندارد. به همین دلیل توسعه برنامههای اینترنت اشیا یک فرآیند بلند مدت است. علاوه بر اینها، برنامه شما لزوماً باید با HIPAA و HITECH سازگار باشد. این مقررات برای کادر درمانی که از سوابق الکترونیکی بیمار نگهداری میکند، الزامی است.
حجم زیاد دادهها
در ذهن داشته باشید که دستگاههای اینترنت اشیا فقط میتوانند اطلاعات را پردازش کرده و به پزشک ارسال کنند. چنین جریان عظیمی از اطلاعات میتواند پزشکان را تحت الشعاع قرار داده و منجر به دشواری در تصمیمگیری برای درمان گردد.
موارد استفاده از اینترنت اشیا در سلامت و درمان
خدمات پزشکی دیجیتال امکان صرفه جویی در زمان پزشکان و بیماران را فراهم مینماید. این حوزه بسیار امیدبخش است و سرمایهگذاری غولهایی چون اپل و گوگل در حوزه اینترنت اشیا برای سلامت و درمان هیچ تعجبی ندارد.
در ادامه چندین مورد از موارد استفاده اینترنت اشیا را نام برده و مثالهایی را نیز از پروژههای موجود اینترنت اشیا بیان میکنیم.
سیستم مدیریت اطلاعات بیمارستان
سیستم مدیریت اطلاعات بیمارستان با سوابق پزشکی سروکار دارد، و دادههای مربوط به پزشکان و بیماران را نگهداری و مدیریت میکند. این سیستم دسترسی به اطلاعات مرتبط با قرار ملاقاتها، اتاقهای بیمارستان و غیره را در اختیار میگذارد.
برخی از مزایای سیستم مدیریت اطلاعات بیمارستان عبارتاند از:
- سطح امنیتی بالا؛
- جستجوی سازمان یافته اسناد؛
- مدیریت داروها؛
- دسترسی به سوابق پزشکی دیجیتال؛
- بهبود تجربه کلی بیمار.
بعضی شرکتها راهکارهایی کلیدی برای سیستم مدیریت اطلاعات بیمارستان، به همراه پشتیبانی از دستگاههای مختلف ارائه میدهند. برخی از آنها عبارتاند از:
- آروگیا (Aarogya)
- ای ویزیت (eVisit)
- مای نپییر (myNapier)
- اینستا HMS (Insta HMS)
- ای هاسپیتال (eHospital)
سیستم الکترونیکی سوابق پزشکی
از دیگر کارآییهای اینترنت اشیا میتوان به سیستم الکترونیکی سوابق پزشکی اشاره کرد.
سوابق پزشکی الکترونیکی امکان دسترسی به اطلاعات پزشکی فرد به صورت ایمن و سریع را فراهم مینماید.
هدف این سیستم، نگهداری، اصلاح و به اشتراک گذاری اطلاعات در میان پزشکان و همکاران تجاری آنها برای بهبود نتایج درمان است.
این سیستم به دلیل اطلاعات لحظهای در مورد وضعیت سلامتی بیمار و آزمایشات وی بسیار برای پزشکان سودمند است. همچنین بیماران میتوانند به سرعت با پزشک خود ارتباط برقرار کرده و مشاوره بگیرند.
هرچند تعدادی از بیمارستانها هنوز دارای سیستم الکترونیکی سوابق پزشکی نیستند. از مشکلات اصلی که در فرآیند توسعه این سیستم وجود دارد، انطباق با HIPAA است. بنابراین تیم توسعه دهندگان باید با تمامی الزامات آشنا بوده و آنها را برآورده نمایند.
سلامت و درمان موبایلی
این راهکارها را با نام اپلیکیشنهای سلامت موبایلی نیز میشناسند. معمولاً هدف این برنامهها، ارائه مشاورههای آنلاین، برنامهریزی مشاورههای آفلاین و غیره است. بنابر آمار IQVIA، اپ استور و گوگل پلی شامل ۳۲۰۰۰۰ اپلیکیشن سلامت موبایلی هستند.
گرچه اپلیکیشنهای سلامت موبایلی را میتوان با کمک اینترنت اشیا در جهت درمان استفاده نمود. اپلیکیشنها و فناوریهای پوشیدنی، اطلاعات مربوط به فعالیت بدنی و وضعیت سلامتی را جمعآوری مینمایند. بنابراین میتوان برنامههای اینترنت اشیا را به گونهای توسعه داد که دادههای سلامت و درمان را به گوشیهای هوشمند ارسال نمایند.
برخی از انواع اپلیکیشنهای سلامت موبایلی عبارتاند از:
- سوابق پزشکی الکترونیک
- برنامههای مدیتیشن
- برنامههای بدنسازی
- برنامههای ردیابی خواب
- نظارت بر داراییهای پزشکی
جمعبندی
در مجموع باید گفت که فناوریهای اینترنت اشیا میتوانند تاثیر مثبت مهمی در حوزه سلامت و درمان در آینده نزدیک داشته باشند. بهبود تجربه بیمار و صرفهجویی در زمان از مهمترین مزایای این رویکرد هستند. آخرین نکته مورد توجه، استخدام گروهی از توسعهدهندگان قابل اعتماد و متعهد است که بتوانند تمامی مقررات امنیتی را رعایت نمایند.