گزارشی که بیزینس اینسایدر به تازگی منتشر کرده پیشبینی میکند که بازار اینترنت اشیا پزشکی در سال ۲۰۲۲ شاهد رشد ۱۵۸ میلیارد دلاری باشد. این تخمین نشان دهندهی جهش بسیار بزرگی از ارزش ۴۱ میلیارد دلاری گزارش شده در سال ۲۰۱۷ میباشد.
این گزارش به دنبال پژوهش قبلی است که در ژوئن ۲۰۱۹ منتشر شد، در آن زمان تحلیلگران تخمین زدند که پایهی نصب دستگاهها در مراقبت سلامت تا پایان سال ۲۰۲۰ به بیش از ۱۶۱ میلیون واحد خواهد رسید، این موضوع باور گسترده که روند رو به رشد پذیرش اینترنت اشیا در آیندهای نزدیک فروکش نخواهد کرد صحه میگذارد.
دستگاههای اینترنت اشیا هم در داخل و هم بیرون از بیمارستانها تبدیل به وسایل دائمی صنعت مراقبل سلامت شدند، و به ذینفعان این حوزه اعم از پزشکان و ارائه دهندگان بیمه اجازه میدهد تا دادههای مهمتری را جمع آوری کرده و به تواناییشان در تصمیم گیری هوشمندتر کمک کنند.
هرچند، با گسترش دادهی جمع آوری شده، صنعت به این نتیجه رسیده است که جهت کمک به سازمانها و کسب بینشهای قابل ردیابی از این دادهها نیاز به ابزار بیشتری است و این مهم آنها را به جستجوی راهحلهای نرم افزاری تحلیل داده واداشته تا تیمها بتوانند دادههای انباشتهی خود را مجسم کنند.
تاثیر اینترنت اشیا بر مراقبت سلامت به چه صورت است؟
اتصال گسترده و پر سرعت و توانایی قرار دادن سنسورهای هوشمندتر روی دستگاههای کوچک و ارزانتر دو عاملی است که مزایای خدمات اینترنت اشیا سلامت را به عموم میرساند.
جدا از دستگاههای سلامتی مانند فیت بیت که دادههای غنی در مورد سلامتی ما ارائه میدهد، در سالهای اخیر صنعت دستگاههای پزشکی مورد تایید پدید آمده و بزرگترین قسمت بازار اینترنت اشیا سلامت را به خود اختصاص داده است. رشد انواع دستگاههای کاربردی از پوشیدنیها گرفته تا راهحلهای خاص مانند آنچه برای پایش بیماران مبتلا به دیابت، مشکلات قلبی و دیگر بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد، دادههای بسیار بیشتری را در اختیار پزشکان قرار میدهد تا خروجیهای مراقبتی را ردیابی و پیشبینی کنند.
هدف بخش گستردهتر این پیشرفت و توسعه، پیاده سازی تکنولوژی در امکانات مراقبتی است، بدین منظور بیمارستانها نسبت به گذشته از دستگاههای بیشتری استفاده میکنند تا جای فرآیندهای دستی را بگیرد. این موارد شامل جمع آوری و مستندسازی شاخصهای حیاتی بیماران است که به نشان دادن وخامت حال آنها کمک میکند و در میان دیگر کاربردها، این امکان را به کارمندان مربوط میدهد تا به موقع عمل کنند.
گذشته از این پیادهسازیها در محیطهای پزشکی، بنا به گزارشها پزشکی از راه دور برای پایش از راه دور در منازل نیز بیشترین رشد را در اینترنت اشیا دارد. این دستگاهها در کنار دیگر کاربردها با ارائهی خدماتی مانند نظارت بر مصرف دارو و جمع آوری داده در منزل جهت به حداقل رسانی رفت و آمد به کلینیک و بیمارستان (کاهش استرس هم برای بیمار و هم برای کادر درمان) به این صنعت کمک میکنند.
ترکیب اینترنت اشیا با حوزه سلامت نیز مانند دیگر تکنولوژیهای سودده بدون مشکل نیست.
چالش کار با دادههای جمع آوری شده از دستگاههای اینترنت اشیا پزشکی
موسسات مراقبت سلامت نمیدانند با این حجم از داده که در اختیار آنها قرار داده شده چه کنند، و بسیاری از آنها واقعا آمادهی استفاده از آن به نفع بیماران نیستند. این سازمانها با گسترهای از چالشها رو به رو هستند که بایستی به سرعت از سر راه برداشته شوند چرا که نقش اینترنت اشیا در نحوهی کار آنها روز به روز بیشتر میشود.
متخصصان و کادر پزشکی بایستی با گسترهی وسیعی از دستگاههای متصل در محیط کاری خود کار کنند و این امر برای مبتدیان چالش برانگیز است. طبق تخمینها کنار تخت بیماران معمولی گاها تا ۱۵ دستگاه وجود دارد که دادههای بسیاری تولید میکنند، این دادهها بایستی متصل و مدیریت شوند.
از دید وسیعتر، دادهها میان چند دستگاه، موقعیت مکانی مختلف و تیمها بسیار پراکنده هستند و هر کدام بایستی به کار بیایند و نیازهای بیماران را مرتفع سازند. این مساله زمانی دشوار میشود که یک بیمار دستگاههایی را داشته باشد که هم در خانه و هم کلینیک مورد استفاده قرار میگیرند و هر دستگاه دادهها را به دپارتمانهای مختلف میفرستد. مدیریت غلط دادهها به این معنی است که اطلاعات مهم یک بیمار ممکن است گم شوند و این امر تاثیر زیادی بر توانایی دکتر جهت تجویز درمان مناسب و نجات دهنده میگذارد.
احتمالا بزرگترین چالشی که صنعت مراقبت سلامت با آن رو به روست کبمود پرسنلی است که میدانند چگونه با تحلیل داده کار کنند. طبق گزارش نظر سنجی سال ۲۰۱۹ از مدیران این صنعت، کمبود اعضای واجد شرایط در تیمها برای تحلیل داده بزرگترین مانع برای کار با تحلیل پیش گویانه بود، و این امر توانایی آنها را برای بهرهوری از مزایای دادههای جمع آوری شده کاهش میدهد.
حتی در سازمانهایی که کارمندان واجد شرایط دارند، بسیاری همچنان ابزار مورد نیاز برای کار موثر با دادهها را ندارند و به دنبال راهحلهای نرم افزاری جدید برای تحلیل دادههای خود هستند.
دادههای بیش از حد جستجوی راهحلهای تحلیل دادهی مراقبت سلامت را به دنبال دارد
در نظر اول، بسیاری از دشواریها در شروع مدیریت یکپارچهسازی اینترنت اشیا بر دوش تیمهای آیتی مراکز مراقبت سلامت است که بایستی اجرا و پیکره بندی روی سیستمهای موجود را مدیریت کنند. هرچند، چالش اصلی این سازمانها بعد از این به وجود میآید، زمانیکه پای درک این دادهها به میان میآید.
یکی از شکایات همیشگی سازمانها مراقبت سلامت این است که آنها با با حجم بیش از حدی از دادهی جمع آوری شده رو به رو هستند و نمیتوانند به بینشی ارزشمند و آنچه میخواهند برسند. با توجه به اینکه این تکنولوژی و دادههای حاضر هنوز جدید هستند، تیمها برای تحلیل اطلاعات نیاز به ابزار دارند. دستگاههای اینترنت اشیا قابلیت جدیدی برای جمع آوری و تحلیل داده در مقیاس گسترده ایجاد میکنند و در حال حاضر به کادر پزشکی و دیگر ذینفعان کمک میکنند که به درک بهتری از نحوهی اجرای فعلی سازمانهایشان برسند. هرچند، هدف بلند مدت تنها دانستن نحوهی اجرا نیست بلکه نحوهی بعه کار گیری دادههای برای پیش بینی آینده نیز یکی از اهداف مهم به شمار میآید.
تحلیل پیشگویانه برای مدیران فضای مراقبت سلامت بسیار مهم است. بیش از ۹۲% ارائه دهندگان خدمات مراقبت سلامت در نظرسنجی سال گذشته انجمن آماری پاسخ دادند که تحلیل پیشگویانه برای آیندهی کسب و کارشان بسیار حائز اهمیت است.
این رهبران کسب و کار به دنبال این هستند که با سرمایه گذاری حرف خود را پیش ببرند، ۶۰% از آنها پاسخ دادهاند که قصد دارند حداقل ۱۵% از بودجهی پنج سال آیندهی خود را صرف سرمایهگذاری در قابلیتهای تحلیل پیشگویانه کنند. از منظر پاسخ دهندگان، مجسم سازی دادهها با تمرکز بر ویژگیهای این قابلیتها مهمترین چیزی بود که در بررسی راهحلهای نرم افزاری تحلیل پیشگویانهی داده به دنبال آن بودند، حتی مهمتر از تکنولوژیهای پیشرفته و رایج مانند یادگیری ماشین (۲۳% به ۱۶%).
ترسیم آیندهی تحلیل داده
بنا به گفتهی برخی از پژوهشگران انتظار میرود هوشمندی کسب و کار مراقبت سلامت تا سال ۲۰۲۵ به ارزش ۱۰.۱ میلیارد دلار برسد، امید بر این است که این امر نوآوریها و بودجهی بیشتری را به سوی بهبود تکنولوژی حاضر بکشاند. احتمالا راه برای استارتاپها و سرمایهگذاری بیشتر شرکتها باز شود.
همانطور که اینترنت اشیا به جنبههای بیشتری از مراقبت سلامت میپردازد، سازمانها به جستجوی راهحلهای بیشتری نیاز پیدا میکنند که به آنها اجازه میدهد دادههای جمع آوری شده را به چیزی تبدیل کنند که برای حرفهی مراقبت سلامت کارآمد باشد.
با توجه به منابع پشت توسعهی این تکنولوژیها، امیدواریم در سالهای آیندهی شاهد گزینههای قدرتمندی باشیم که به تحلیل دادهی با کیفیتتر کمک میکند.