احتمالا این را شنیدهاید که میگویند اگر به دنبال حفظ حریم شخصی هستید از اینترنت اشیا دور بمانید. پیشنهاد استفاده نکردن از چنین محصولاتی ساده به نظر میرسد. اما اگر برای شما راحتی بسیاری به ارمغان آورد و آن را دوست داشته باشید چطور؟
کمپانیهای تکنولوژی از ما انتظار دارند تا حریم شخصی خود را فدای این راحتی کنیم. آنها از ما انتظار دارند تا میکروفون همیشه روشن را به اتاق پذیرایی، آشپزخانه و حتی اتاق خواب خود دعوت کنیم. آنها پیوسته صدای ظبط شدهی ما را ذخیره میکنند، پیمانکارانی را استخدام میکنند تا به آن گوش داده و دادههای ما را به شخص ثالثی بفروشند. این معاملهای است که ما نمیپذیریم. ما عاشق اسپیکرهای هوشمند خود هستیم اما میخواهیم محتوایی که آنها میشنوند و زمان آن را کنترل کنیم. به طور خلاصه، ما هم به دنبال راحتی هستیم و هم میخواهیم حریم شخصی خود را حفظ کنیم.
کمپانی کانادایی به نام پیلیزِنت سولوشنز، با ارائهی اولین محصول خود و راهحل شخص ثالث در برابر نقض حریم شخصی، حریم شخصی را به کاربر باز میگرداند. آنها محصولی به نام پارانوید تولید کردهاند، دستگاهی افزودنی که بلندگوی شما را از استراق سمع همیشگی باز میدارد، اما اسپیکر هوشمند را از کار نمیاندازد.
همه در مورد حفظ امنیت و حریم شخصی کاربر با وجدان عمل نمیکنند. سری به گزارش وضعیت آسیب پذیری اینترنت اشیا بزنید. در قلب پارانوید، مدار کوچکی قرار دارد که تمام ورودیهای صوتی به اسپیکر هوشمند را مسدود کرده و تنها بعد از شنیدن صدای بیدارباش”پارانوید” مسیر را باز میکند. مدار همه چیز را در خود دارد و نیازی به اتصال بلوتوث و وایفای به اینترنت نیست (بنابراین هکرها هیچ دسترسی به آن ندارند). زمانیکه پردازندهی آنبورد صدای بیدار باش را بشنود، پارانوید به صورت موقت میکروفون اسپیکر هوشمند را فعال میکند و اجازه میدهد عملکرد عادی داشته باشد.
چرا فقط اسپیکر خود را بی صدا نکنیم؟
یکی از بزرگترین مشکلات اسپیکرهای هوشمند این است که بی صدا کردن آنها ویژگی اصلی را نیز از کار میاندازد: هندزفری. در نتیجه، بیشتر کاربران کلید بی صدا را کاملا نادیده میگیرند. در عوض آنها اسپیکر هوشمند خود را پیوسته روشن و به گوش نگاه میدارند. پارانوید چارهای ساده پیشنهاد میکند.
با فشردن دکمهای فیزیکی، پارانوید اعلام میکند چه مدتی استراق سمع را مسدود کرده است. برای مثال، “۹۹.۲% از استراق سمع در این هفته مسدود شد.” هر زمان که پارانوید اجازهی استراق سمع بدهد، الایدی کوچکی روشن میشود.
حالت مکالمه پشتیبانی میشود.
پارانوید نه تنها گوش به زنگ کلمهی “پارانوید” است، بلکه رفتار اسپیکر هوشمند را نیز زیر نظر میگیرد و اگر دستگاه بدون اینکه به کاربر نشان دهند در حال استراق سمع است، این کار را انجام دهد (مثلا با چراغهای اسپیکر هوشمند)، پارانوید آن را غیرفعال میکند.
توماس استراچورا، مدیرعامل و مخترع پارانوید میگوید:” ما تنش میان تکنولوژی و حریم شخصی را حل میکنیم. ما ترجیح میدهیم محصولاتی طراحی کنیم که لازم نباشد کاربران پیش از استفاده از آن به ما اعتماد کنند، چراکه خود طراحی این امکان را به ما نمیدهد که به دادههای شما دسترسی پیدا کنیم.”
دستگاه در سه شکل مختلف موجود میشود که هر کدام برای نیازها و مدلهای متفاوتی از اسپیکرهای هوشمند طراحی شدهاند.
دکمهی پارانوید هوم ـ پارانوید دکمهی مبتنی بر یواسبی را فعال میکند تا به صورت فیزیکی دکمهی بی صدای اسپیکر هوشمند را خاموش کرده و سپس بعد از پایان دستور صوتی شما آن را مجددا روشن میکند. اسپیکرهای هوشمند به دکمهی بی صدای فیزیکی نیاز دارند و زمانیکه دکمهی بی صدا فشرده میشود چیزی نمیگویند یا میتوانند طوری تنظیم شوند که چیزی نگویند (برعکس “بی صدا فعال/غیرفعال شد”). برای مثال، آمازون اکو یا اکودات (نسل دوم و سوم) پشتیبانی میشود.
پارانوید هوم وِیو ـ پارانوید با احتیاط نویز و تداخلی در نزدیکی میکروفون اسپیکر هوشمند تولید کرده و آن را مسدود میکند. زمانیکه دستگاه پارانوید کلمهی بیدارباش را شناسایی کند، موقتا مانع را بر میدارد و اجازه میدهد اسپیکر هوشمند دستور صوتی را شنیده و به آن پاسخ دهد. (نکته: نویزی که پارانوید تولید میکند برای گوش انسان قابل شنیدن نبوده و باعث هیچگونه حواس پرتی یا اختلال نخواهد شد). برای مثال، گوگل هوم و گوگل هوم مینی پشتیبانی میشوند.
پارانوید هوم مکس ـ اگر دستگاه شما دکمهی بی صدا ندارد، یا اگر شما به دکمهی بی صدای آن اعتماد ندارید، ما شکل داخلی خود را به شما توصیه میکنیم. کاربر اسپیکر هوشمند خود را به مراکز خدمات برده یا آن را ارسال میکند. در این مراکز تکنیسینها به صورت فیزیکی میکروفون را قطع کرده و مسیر سیگنال را به مدار پارانوید تغییر میدهند. سپس دستگاه با حریم شخصی پارانوید در درون آن برگردانده میشود.
مدل اولیه با هزینهی ۴۹ دلار و پک سه مدل با هزینهی ۱۲۹ دلار عرضه میگردد.
آیا به دنبال نسخهی “خودت انجام بده” هستید؟ نگاهی به پروژهی آلیاس بیندازید.
پارانوید اولین تلاش برای ایمنتر کردن دستگاههای صوتی نبود. احتمالا در مورد پروژهی آلیاس شنیدهاید، دستگاهی میانجی که مناسب با تمامی دستگاههای صوتی طراحی شده است. این دستگاه به دست بیورن کارمان و تور کنودسِن خلق و با رسپبری پای، چاپ سه بعدی، پایتون، تِنسورفلو، کِراس، فلاسک، جاوااسکریپت، اچتیامال و سیاساس ساخته شد.
آلیاس که با اسپیکر و میکروفون تجهیز شده میتواند با دستیار خانگی زمانیکه روی آن قرار گرفته ارتباط برقرار کرده و آن را دستکاری کند. اسپیکرهای آلیاس با نویزهای کوتاه و پیوسته که مستقیما به میکروفون دستیار میرسد، در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد میکنند. ابتدا، زمانیکه آلیاس کلمهیی بیدار باشی که خود کاربر آن را ساخته را شناسایی میکند، نویز را متوقف کرده و با صدای ضبط شده از کلمهی بیدار باش اصلی به آرامی دستیار را فعال میکند. از اینجا به بعد دستیار عملکرد عادی خود را دارد.
شناسایی کلمهی بیدار باش با شبکهی عصبی کوچکی که در آلیاس اجرا میشود صورت میگیرد که از طریق مثالهای زنده قابل آموزش و اصلاح است. این اپلیکیشن به عنوان کنترلری برای تنظیم مجدد، آموزش و خاموش و روشن کردن آلیاس به کار میرود.
آلیاس با دستکاری دستیار خانگی باعث ایجاد عملکردها و دستورات سفارشی جدید میشود که محصول برای آن ساخته نشده است. آلیاس را میتوان طوری برنامهریزی کرد که هرگونه دستور گفتاری را به اسپیکر دستیار برساند و این امکانات بسیاری برای ما فراهم میکند.شما میتوانید روی گیتهاب کد منبع آن را دریافت کنید.