موج تکنولوژی اینترنت اشیا تمام صنایع را در بر میگیرد. این تکنولوزی دستگاهها را قادر میسازد دادهها را بدون کمک یا دخالت انسان، جمعآوری و تفسیر کنند و با یکدیگر به اشتراک بگذارند. همچنین به صورت مستقل الگوهای زندگی ما را بررسی و از دادهها برای بهینه کردن تجربهی زندگی ما استفاده میکند. دستگاههای متصل میتوانند بر اساس دادههای جمعاوری شده تصمیم گیری کنند. در واقع اینترنت اشیا انقلابی است که تصور نمیکردیم در این قرن شاهد آن باشیم.
اکنون میخواهیم اینترنت ماشینها را بررسی کنیم. غولهای تکنولوژی از جمله گوگل و اپل قبلا با ادغام اندروید و آیاواس با اتومبیلها، چشمهای از این تکنولوژی را به دنیا نشان دادهاند. از طرف دیگر تسلا، حملونقل را تغییر خواهد داد. با این تغییرات، چشم انداز جایگزینی رانندههای انسانی با خودروهای خودران عالی به نظر میرسد. به طور خلاصه، خودروها تبدیل به دستگاههای مبتنی بر نرم افزار و نه سخت افزار خواهند شد، بنابراین میتوانند به صورت کارآمدتری به نیازهای شخصی افراد رسیدگی کنند.
با در نظر گرفتن این ممنتوم رشد از پیشرفت خودروهای خودران، ما میتوانیم در آینده شاهد خودروهای کاملا بدون راننده باشیم. این امر مزایای بسیاری برای جامعهی ما دارد، اول از همه تعداد تصادفات را کاهش و امنیت جادهها را افزایش میدهد. یعنی، زمانیکه خودروها بدون راننده و هوشمند میشوند، ما نه تنها در صنعت خودرو بلکه در صنایع مرتبط دیگر نیز شاهد تغییرات بسیاری خواهیم بود. مثلا با توجه به افزایش امنیت جادهها بیمه و گارانتی خودرو تغییر زیادی خواهد کرد. البته، هر چه احتمالا تصادف خودروها با هم کمتر باشد، گارانتی بیشتر خواهد بود.
نوآوری جنبهی ذاتی صنعت خودرو است. با توجه به این، نوآوری اینترنت اشیا چه فرصتهای جدیدی برای اتوموبیلها ایجاد خواهد کرد؟ در زیر به پنج تاثیر اینترنت اشیا روی اتومبیلها که ما شاهد آن هستیم یا در آیندهای نزدیک شاهد خواهیم بود اشاره شده است.
- خودروهای متصل و به روز رسانی نرم افزار وایرلس OTA
اینترنت اشیا به روز رسانی نرم افزار وایرلس OTA را ممکن ساخته است. به جای اینکه خودروی خود برای تعمیرات به تعمیرگاه ببرید، میتوانید از سیستمی استفاده کنید که به صورت خودکار خودش به روز رسانی میشود. به بیان سادهتر، خودروی شما دقیقا مانند تلفن همراهتان خواهد بود. میتوانید نرمافزارهای جدیدی دانلود کنید یا اپلیکیشنهای خود را مستقیما برای خودروی خود به روز رسانی کنید. این عملکردی است که تمام مالکان خودرو آرزویش را دارند. حس بزنید چه اتفاقی افتاده؟ شرکت سازندهی خودرو، تسلا، قبلا گامهای بزرگی برای تحقق این آرزو برداشته است.
- ابزار مدیریت ناوگان اینترنت اشیا
ناوگانهای بزرگ خودروهای خودران را میتوان به راحتی با استفاده از ابزار مدیریت ناوگان اینترنت اشیا مدیریت کرد. دادههای مهم از جمله مسیرهای ناوگان، تراکم ترافیک، مسافت پیموده شده و مصرف سوخت را میتوان با استفاده از دستگاههای هوشمند متصل اینترنت اشیا جمعآوری و تحلیل کرد. آمار عملکردی را میتوان با استفاده از ابزار و نرمافزار یکپارچهی مبتنی بر ابر به سادگی تصویرسازی و ردیابی کرد. در واقع، اپراتورهای ناوگان قبلا از اینترنت اشیا برای ردیابی بلادرنگ موقعیت دقیق کامیونها استفاده کردهاند. در موارد اورژانسی، به منظور شناسایی از راه دور خودرو و حتی شمارهگیری شمارههای اورژانسی در شرایطی که راننده نمیتواند پاسخ دهد، میتوان ابزار مبتنی بر اینترنت اشیا استفاده کرد.
- مسیرهای متصل
همچنین اینترنت اشیا ارتباطات دستگاه به دستگاه را نیز ممکن ساخته، ویژگی منحصربفردی که سازندگان خودرو به نبال آن هستند تا بتوانند از ارتباط خودرو به خودرو بهره مند شوند. با پیشرفت تکنولوژی، دیگر ارتباطات از جمله خودرو به عابر و خودرو به زیرساخت نیز ممکن است. این ارتباطات جادهها را ایمن تر و سازگارتر میکند. جادهها به صورتی متصل خواهند بود که تصادفات به حداقل برسند، عابرین به صورت یکپارچه با سیگنالهای ترافیکی ارتباط برقرار کنند و دوچرخه سواران به صورت بلادرنگ در جریان مسائل ایمنی قرار بگیرند. در این مبحث، نباید مسائل ایمنی که در مورد خودروهای متصل جای بحث دارند را فراموش کنیم. در چنین مواردی، یک جایگزین وجود دارد که شبکه امن مجازی را فعال کرده و از کاربری این دستگاهها محافظت میکند.
در همین راستا، وسایل نقلیه به سنسورهای هوشمند متکی هستند تا خطرات جاده را شناسایی و از آن دوری کنند. اگر رانندهی بی ملاحظه یا تاخیر ترافیکی خاصی در جاده باشد، خودروها میتوانند آن را شناسایی کرده و اقدامات لازم را در زمان مناسب به کار ببندند.
- زیرساختهای قابل فهم برای ماشین
با توجه به نکتهی بالا، قرار است صنعت اتومبیل شاهد توسعهی زیرساخت هوشمند یا قابل فهم برای ماشین باشد. البته خودروهای خودران را بایستی طوری طراحی کرد که سیگنالها و علائم راهنمایی و رانندگی را خودشان بخوانند تا به آرامی و ایمن برانند. اما اگر زیرساختهای جاده مانند خطوط، علائم و سیگنالها همانطور که هستند بمانند، این اتفاق در عمل ناممکن است. تمام این ویژگیها به سیگنال رادیویی نیاز داند تا زمانیکه خودروهای خودران کاملا با سیستم حمل و نقل ما سازگار شدند، به صورت بهینه عمل کنند. علائم راهنمایی و رانندگی قابل فهم با ماشین قطعا از طریق اینترنت اشیا به خودروهای خودران متصل خواهند شد.