امارات متحده عربی با استقبال از جدیدترین و آینده نگرترین استارت آپ های بلاکچین در کل دنیا، به دنبال ایجاد اکوسیستمی نوآورانه با فناوری پیشرفته بلاکچین است تا بتواند یکی از مقاصد اصلی مبتکرین و کارآفرین ها در حوزه فناوری بلاکچین باشد. شورای آینده نگری دبی برای پیاده سازی سیاست های بلاکچین در نهمین کنگره جهانی شهر هوشمند (که به تازگی در بارسلونا برگزار شده است) تشکیل شد. تلاشهای این شورا، راهبردهایی برای پیاده سازی بلاکچین در دبی است. این راهبردها در نظر دارند که تا سال ۲۰۲۰ دبی را به عنوان اولین شهر در جهان که ۱۰۰ درصد تراکنشهای دولتی اش از طریق فناوری بلاکچین صورت میگیرد، معرفی کند.
مروان آل زارونی، مدیر عامل مرکز بلاکچین دبی و عضو شورای آینده نگری فناوری بلاکچین در دبی گفت: “استفاده از بلاکچین، بسیار موثر است. ما در حال حاضر ۴۰ پروژه در دست داریم که در بخش های مختلف دولتی و خصوصی درحال اجرا هستند. پروژه های جدید در حوزه های جدید به صورت آزمایشی از هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء استفاده می کنند.”
این شورا وظیفه به اشتراک گذاشتن دانش و دیدگاه های فناوری بلاکچین را دارد و همچنین وظیفه دارد که راه حلهای مختلفی برای چالشهای قابل پیش بینی در استفاده از بلاکچین پیدا کند. همچنین این شورا مسئول راه اندازی ابتکار عمل و راهبردهایی است که فرصت های تحول آفرین مبنی بر بلاکچین را ایجاد کند.
وظیفهی زارونی در شورا، مطالعه تاثیرات فناوری بلاکچین و کشف عاملهایی است که میتواند پروژه های چند جانبه را به موفقیت یا شکست برساند. همچنین او در حال مطالعه بر روی بهترین رویکرد برای رمزارزها، پذیرش داراییهای دیجیتال، خطرها و فرصت هایی است که با مقررات همخوانی دارد.
زارونی قبل از این که در این شورا نقشآفرینی کند، اولین مرکز نوآوری فناوری بلاکچین را در خاورمیانه تاسیس کرد. این مرکز، مرکز بلاکچین دبی است که در ماه مه سال ۲۰۱۸ با هدف گردآوردن رهبران، توسعهدهندهها، سرمایهگذارها و مربیها افتتاح شد.
هدف اصلی فناوری بلاکچین، حذف واسطه هاست. یعنی بلاکچین میانجیگری بین دو شخص یا دو تراکنش را حذف میکند.
پروفسور سید احمد بنروایان، که به دولت دبی در زمینه نوآوری، انتقالات دیجیتال و آیندهنگری مشاوره میدهد میگوید: “بلاکچین یک فناوری امیدوار کننده است که کارآیی بهتر و اعتماد بیشتری در نحوه تبادل اعتبار بین طرفها ایجاد می کند. این فناوری از رمزنگاری، ریاضیات و فرآیند بسیار پیچیده کدنویسی استفاده می کند تا تراکنشهای امنی را ایجاد کند که به آن کدکاوی می گویم.”
پروفسور بنروایان به این مسئله اشاره میکند که فناوری بلاکچین محیطی امن برای تراکنش یا تبادل ارزش پول، طلا، اطلاعات، اسناد قانونی یا داده را فراهم میکند.
در سال ۲۰۱۸، دولت امارات متحده عربی، راهبرد بلاکچین را معرفی کرد و هدف این بود که بر روی سرمایه گذاری فناوری های درحال ظهور تمرکز ویژه ای داشته باشند تا به فرآینده ها، ادارات و ساختارهای دولتی اجازه بدهند حدود ۵۰ درصد از تراکنش هایشان را به پلتفرم بلاکچین انتقال دهند.
پروفسور بنروایان گفت: “فناوری بلاکچین به صرفه جویی در هزینه و کاهش زمان تلف شده برای انجام تراکنش کمک می کند و تخمین زده میشود که دولت امارات متحده عربی از هزینه ۱۱ میلیارد درهمی جهت تراکنشها و نحوه تهیه اسناد مختلف در ادارات و سازمانهای مختلف جلوگیری کند و حدود ۴۰۰ میلیون درهم برای چاپ، و ۷۷ میلیون ساعت کار در سال صرفه جویی شود. این صرفه جوییهای عظیم، کارآمدی بهتری برای ساختار و سیستمهای دولتی دارد و وقتی که همه بوروکراسیهای سیستم حذف شود، مطمئنا رضایت و خوشنودی مشتری را به دست می آوریم.”
گروه دیجیسیایکس در حال حاضر با تعدادی از سازمانها برای پیدا کردن راهکارهای بلاکچینی و اجرای آن در سازمان در حال همکاری است. توبیاس یانگ، رئیس توسعه و استراتژی محصول در بورس طلا و کالاهای دبی اظهار داشت: “فکر می کنم در سال ۲۰۲۰، شاهد بزرگترین سطح از به کار گیری فناوری بلاکچین در امارات متحده عربی باشیم که به یک اکوسیستم قوی و فراگیر دائمی منجر می شود. در حال حاضر تعدادی از شرکتهای بلاکچین که در امارات تاسیس شدند را میبینیم که در چارچوبهای تنظیمشده در زیرساخت و بخش های دارایی دیجیتال، به رشد خود ادامه می دهند”
نهاد های دولتی، فناوری بلاکچین را کشف و پیاده سازی می کنند
کشور امارات متحده عربی از سال ۲۰۱۶، در بخش خصوصی و عمومی به طور قابل توجه ای از بلاکچین استفاده میکرد. بیش از ۴۰ نهاد دولتی این کشور برای پیادهسازی این تکنولوژی در سطح کلان در مرحله تحقیق قرار گرفتند و بیشتر این نهادها هم فناوری بلاکچین را در محصولاتشان پیاده سازی کردند. چند مورد از بانکهای عمده و بزرگ امارات متحده عربی برنامه هایشان را آزمایش کردند و برای رسیدگی به نقاط ضعف، تمام انرژیشان را صرف کردند. به طور کلی، استفاده از فناوری بلاکچین در امارات فراگیر شده است.
مارک بالنوف، یکی از مالکان شرکت اسلینس، می گوید: “از زمان دعوت شدن به امارات متحده عربی در سال ۲۰۱۷، با سازمان های دولتی و خصوصی زیادی برای پیاده سازی بلاکچین کار کردهایم و با افراد زیادی به ویژه در بخش آموزشی سروکار داشتهایم. امسال گزارش دبی هوشمند در مورد چگونگی هدایت اجرای بلاکچین با تجزیه و تحلیل دقیق چالشها و آموزش مربوط به پروژههای موفق را منتشر کردیم. به عنوان بخشی از کار، بیش از ۱۰۰ ذینفع از بیش از ۶۰ سازمان، بلاکچین را در امارات بررسی کردند و به ابتکارات این کشور دید مثبتی دارند”.
تغییرات در بخش های کلیدی اقتصادی
مولفههای کلیدی در اقتصاد امارات متحده عربی، نفت، گاز، گردشگری، املاک، امور مالی، بانکی، حمل و نقل و لجستیک هستند و استفاده از فناوری بلاکچین می تواند برای هرکدام از این مولفهها کاملا مفید باشد. شرکتهای ادناک و آیبیام در حال تلاش بودند از بلاکچینی با چند دفتر توزیع استفاده کنند تا کارایی مناسبی از تولید نفت تا فروش نفت را به دست آورند. صنعت گردشگری نیز میتواند از بلاکچین، بهره ببرد و در فرآیندهای مهاجرت و ویزا از یک بلاکچین خصوصی استفاده کند که می تواند رفتار مشتری را ارزیابی کند و نتیجه آن، پردازش سریع ویزا و تسهیلات مهاجرت باشد.
املاک یکی دیگر از بخش های اقتصادی امارات است که استفاده از بلاکچین می تواند در زمینه مالکیت یا اجاره برای آن کاربردی باشد. بلاکچین می تواند مشکلات یا ناکارآمدیهایی زیادی که این صنعت از آن رنج می برد را از بین ببرد. حمل و نقل و لجستیک نیز بخش های مهمی در اقتصاد و تجارت امارات متحده عربی محسوب میشوند. این کشور به قطب واردات و صادرات بین شرق و غرب و بین آسیا و آفریقا تبدیل شده است.
بازار جهانی ابوظبی در صدر مقررات داراییهای رمزارز و آیین نامههای اوراق بهادار دیجیتال قرار دارد. چارچوب تنظیم داراییهای بلاکچین سال گذشته منتشر شد و مقررات مربوط به اوراق بهادار دیجیتال در سپتامبر امسال به صورت رسمی اعلام شد. هر دو آیین نامه باعث جلب توجه، نیاز و تقاضا برای چنین اکوسیستم شدند.
ارشاد خان، بنیانگذار و مدیر عامل اجرایی بورس اربین گفت: “آیندگان شاهد یک تغییر بزرگ در روند کار اقتصاد سنتی با ورود بلاکچین خواهند بود. انقلاب بلاکچین تغییراتی را به وجود می آورد تا دموکراسی رایانهای و سرمایه گذاران، اقتصاد ما را بازآفرینی کنند.”
ارشاد خان اضافه کرد: “با این کار، رهبران تجاری جدیدی ظهور میکنند که در تصمیم برای پیادهسازی این فناوری های آینده نگر، موفق میشوند. آنها بزرگترین شرکتهای دنیا را تاسیس میکنند یا کارآفرینهای دنیا میشوند و آینده اقتصاد را به دست میگیرند”
پروژه های خلاقانه در آینده نزدیک
درگیری گستردهای بین دولتها، بانکها و استارت آپهای بلاکچین وجود دارد که برای راه اندازی پروژههای نوآورانه با هم همکاری کنند.
محمد سالم، بنیانگذار و مدیر عامل اجرایی شرکت ترسکون و میزبان اجلاس جهانی بلاکچین سامیت در امارات گفت: « امارات متحده عربی برای کشورهای دیگر می تواند نمونه باشد که میخواهد برای دست یابی به موفقیت اقتصادی از بلاکچین استفاده کند. هیچ شکی نیست که امارات متحده عربی در استفاده از بلاکچین در بالاترین سطح است.”
سالم اضافه کرد:”دولت، هدف یا شاخص هایی را تعیین کرده که ۱۰۰ درصد از تراکنشهای دولت تا سال ۲۰۲۰ با استفاده از فناوری بلاکچین باشد تا کشور امارات به مقصد محبوب فناوری بلاکچین تبدیل شود”.
در حال حاضر، بیشتر از ۳۰ پروژه بلاکچینی در حوزههای هویتی، پردازش ویزا، ثبت زمین، مراقبتهای بهداشتی و موارد دیگر در دست اقدام قرار دارد. فکر میکنم سال ۲۰۲۰، سال بسیار هیجان انگیزی برای تصویب سرمایهگذاریهای بیشتر مبنی بر به کار گیری فناوری بلاکچین برای دولتها و شرکتها باشد.