اپلیکیشنهای بلاکچین در اینترنت اشیا این قابلیت را دارند که وارد تمامی بخش های زندگی روزمره شوند. با توجه به افزایش وابستگی ما به دستگاه ها، به اینترنت اشیا نیز روز به روز وابسته تر خواهیم شد. هر چه اینترنت اشیا بیشتر به سمت آینده ای غیر متمرکز و مبتنی بر بلاکچین می رود، اپلیکیشنهای بلاکچین به جایی میرسند که بدون این که متوجه باشیم، هر ساعت از آن ها استفاده می کنیم. هر جایی که با جمع آوری اطلاعات از دستگاه ها و به کار گیری آن سر و کار داریم، اینترنت اشیا آن جا حضور دارد. ایجاد پایگاه های داده ایمن شده با رمزنگاری جهت اتصال دستگاه ها، مهمترین بخش کاربردهای بلاکچین در اینترنت اشیا است که در ادامه به آن میپردازیم.
در ادامه چندین کاربرد اپلیکیشنهای بلاکچین در اینترنت اشیا را معرفی و بررسی می کنیم:
وسایل نقلیه
صنعت خودرو کاربردهای زیادی برای بلاکچین دارد. زنجیره تامین متمرکز و توزیع مبتنی بر اعتماد، رویکرد فعلی ما در ساخت و به کار گیری وسایل نقلیه برای استفاده روزمره است. در این زمینه می توان از اینترنت اشیا بهره برد تا دفاتر کل مبتنی بر بلاکچین را به صورت خودکار به روز رسانی کرده و به این ترتیب سوابق وسیله نقلیه را به صورت شفاف و تغییر ناپذیر در اختیار صاحب آن قرار داد.
این امر برای افزایش شفافیت در این صنعت مفید است و کلاهبرداری تقریبا غیر ممکن می شود. قطعات از فروشندگان مختلفی تهیه می شوند. به کارگیری اپلیکیشنهای بلاکچین و اینترنت اشیا جهت پیگیری این قطعات خریداری شده در یک سیستم غیر قابل نفوذ و تایید شده امکانپذیر است و از این رو میتواند خرید، فروش، ساخت و توزیع وسایل نقلیه را بهبود بخشد.
لوازم هوشمند
لوازم هوشمند جزء جدایی ناپذیر آینده هستند. خانه ها و ساختمان های جدید، همگی لوازمی دارند که می توانند به لوازم دیگر، اپلیکیشن های موبایل و اینترنت متصل شوند. به جای ذخیره سازی این داده های در یک سرور مرکزی یا حافظه ابری، داده های لوازم هوشمند را می توان در بلاکچین ذخیره کرد. این امر می تواند به ایمن سازی اطلاعات شخصی کمک کرده، و شبکه های اینترنت اشیا را در خانه امن نگه دارد. از این اطلاعات می توان برای بهبود عواملی همچون هزینه های انرژی در یک شبکه بهره برد، بدون این که نیاز باشد با استفاده از کلید رمزنگاری عمومی یا خصوصی اطلاعات را به فرد یا مکانی خاص، جهت تشخیص هویت از اطلاعات متصل کرد. در این صورت حفظ داده ها نیز معتبر خواهد بود.
زنجیره تامین (Supply Chains)
زنجیره تامین جهانی چند لایهای است و شامل صدها طرف معامله در تمام محدوده های زمانی می باشد. انتقال زنجیره تامین به بلاکچین، معمولا توسط علاقه مندان به دفتر کل توزیع شده مورد بحث قرار می گیرد. بسیاری از زنجیره های تامین، از توزیع کنندگان مواد غذایی گرفته تا شرکت های دارویی می توانند با استفاده از ترکیب اینترنت اشیا و بلاکچین در جهت سادهسازی فرآیندها بهره مند شوند. احراز هویت دستگاه از طریق عدد گذاری قطعات و ایجاد اصل و تاریخچه، می تواند در جهت بی نیاز کردن زنجیره های تامین به اعتماد متقابل باشد. انتقال مالکیت و تغییر موقعیت مکانی با استفاده از زیرساخت اینترنت اشیا برای هر یک از وسایل و یا به صورت کلی در حین حمل و نقل، قابل ردیابی است.
ذخیره اطلاعات مبتنی بر بلاکچین در اینترنت اشیا و شبکه های غیرمتمرکز ماشینی
همانطور که در دو کاربرد پیشین اشاره کردیم، اینترنت اشیا اطلاعات را جمع آوری کرده و معمولا آن ها را در یک مکان متمرکز و ناامن ذخیره می کند. شبکه های غیرمتمرکز ماشینی، می توانند جایگزینی غیرمتمرکز برای ذخیره سازی متمرکز اطلاعات و همچنین اتصال متمرکز اینترنت اشیا باشد. این شبکه ماشینی قادر به انتقال و ذخیره اطلاعات از طریق شبکه های بی سیم غیر متمرکز (DWN) است، تا از این طریق یک کانال مناسب برای ارتباط میان دستگاه ها فراهم کند.
آینده اپلیکیشن های بلاکچین در اینترنت اشیا
بلاکچین و اینترنت اشیا نه تنها چشم انداز صنعت را تغییر می دهند، بلکه جهانی که می شناسیم را نیز دچار تحول خواهند کرد. تا سال ۲۰۲۲ احتمال می رود در دنیایی تحت سلطهی اینترنت اشیا زندگی کرده و وابستگی شدیدی به این اتصال پیدا کنیم. مدل متمرکز فعلی اینترنت اشیا که اساس ارتباطات دستگاه هاست، پایهای محکم برای قابلیت های مورد نظر این فناوری نیست. سازمان های پیشرو بایستی به جستجوی ارتباط میان بلاکچین و اینترنت اشیا ادامه دهند.
این دو تکنولوژی اشتراک زیادی دارند، بحثهای بسیاری پیرامون آن ها در جریان دارد، با این حال افراد محدودی درک مناسبی از آنها دارند. پیش از این که بتوانیم از اپلیکیشنهای بلاکچین در اینترنت اشیا استفاده کنیم، بایستی مشکلات امنیتی و مقیاس پذیری آن را رفع کنیم. بسیاری از مشکلات اینترنت اشیا با بلاکچین حل می شوند، اما نوآوری بلاکچین برای بالغ شدن به زمان بیشتری نیاز دارد. هنگامی که در مورد اینترنت اشیا و بلاکچین فکر می کنیم، خوب است اولین روزهای ظهور اینترنت را نیز به یاد داشته باشیم. این امر می تواند چارچوبی مرجع به ما ارائه دهد، تا بتوانیم میزان رشد و موانع فعلی این دو تکنولوژی را به صورت واقع بینانه به بحث بگذاریم.
مشکل جدیتری که اینترنت اشیا با آن رو به رو است، نبود اتفاق نظر یا استاندارد در بخش شبکه گسترده بیسیم کم توان است. تنها به همین دلیل، ممکن است از بهکارگیری قابلیت همکاری گسترده اینترنت اشیا بسیار دور باشیم. با وجود تمام مشکلات اینترنت اشیا، با غیرمتمرکز شدن آن، قابلیت های بسیار بیشتری در دسترس ما قرار خواهد گرفت.
بسیاری از سازمان ها در جهت رسیدن به اینترنت اشیا مبتنی بر بلاکچین تلاش می کنند، تا صنعت غیر قابل اعتماد اتصال دستگاه ها را متحول کند. بهکارگیری اپلیکیشنهای بلاکچین در اینترنت اشیا، باعث می شود تا اینترنت اشیا از مشکلات امنیتی خود رهایی یافته، و انحصار داده های ابری نیز که مصرف کنندگان را در معرض خطر قرار می دهد، پایان یابد. اگر اینترنت اشیا و بلاکچین بتوانند مشکلات مقیاس پذیری را در طول زمان حل کنند، تبدیل به زوجی خواهند شد که در بهترین حالت با یکدیگر پیوند خورده اند، و به زندگی در عصری جدید از جهان توسعه یافته متصل و کارآمد کمک می کنند.