«حریم خصوصی، امنیت و ایمنی» پاشنه آشیل اینترنت اشیا
اینترنت اشیا با تمام مزیتهای خود، چالشهایی را نیز برای کاربران به همراه دارد. تهدیدهای مربوط به حریم خصوصی، امنیت و ایمنی از جمله چالشهای این حوزه است که باید برای رفع این تهدیدها برنامهریزی لازم انجام شود.
اینترنت اشیا با سرعت در حال رشد و گسترش است و به زودی محصولات این حوزه وارد زندگی مردم میشوند و مشاغل متعددی رو به استفاده از این فناوری خواهند آورد. با این حال هنوز چالش امنیت اینترنت اشیا وجود دارد و مجرمان و هکرها به عنوان خطر بالقوه برای این فناوری محسوب میشوند. در حالی که اینترنت اشیا امیدبخش به نظر میرسد و میتواند از بسیاری جهات، زندگی ما را سادهتر سازد، اما این آرامش بیشتر هزینههایی هم به همراه دارد. دستگاههای هوشمندی که در خانهها یا جیبهایمان داریم به اموال و جزئیات بسیار دقیقتر شخصی ما دسترسی مییابند. بنابراین، سواستفاده از این ابزارها میتواند امنیت فیزیکی ما را در معرض خطر قرار دهد.
پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۲۰ میلیارد دستگاه متصل وجود خواهد داشت که اکثر آنها در بخش مصرفکننده قرار میگیرند. به صورت بالقوه، هر دستگاه یک نقطه دسترسی برای حمله میگشاید. اگر، فرض شود یک ترموستات هوشمند در خانه هک شده باشد، میتواند اطلاعات تمام دستگاههای متصل به شبکه را در معرض خطر قرار دهد. اینترنت اشیا را به صورت یک زنجیره بوده که تنها به اندازه ضعیفترین پیوندش مقاومت دارد.
مارک بلکمر، مدیربازاریابی شرکت سیسکو میگوید: « با افزایش تعداد دستگاههای متصل به اینترنت اشیا، نیاز به محافظت از این سیستمها افزایش مییابد.»
تهدیدهای اینترنت اشیا را میتوان به سه دسته حریم خصوصی، امنیت و ایمنی تقسیم بندی کرد. اطلاعات شخصی افراد همیشه مورد توجه هکرها بوده است که استفاده از اینترنت اشیا میتواند این اطلاعات را در معرض خطر سرقت قرار دهد. به این ترتیب، اگر توستر یا یک وسیله خانگی متصل دیگر مورد حمله قرار گیرد، میتوان از آن به عنوان یک دروازه ورود به رایانه، تلفن هوشمند یا سایر فناوریهای حاوی اطلاعات حساس سوء استفاده کرد. برای محافظت از حریم خصوصی، دوربینها و میکروفونها را باید در زمان عدم استفاده خاموش کرد. اگر تجهیزات به روزرسانی نرمافزار شوند، همیشه به آخرین نسخه آپدیت شوند میتوانند امنیت را بهبود بخشند. با این حال باید زیرساختها به گونهای توسعه یابد که کاربر نسبت به حمله هکرها ایمن باشد.
پاول هنری، مدیر شرکت مشاوره امنیت وینت سکیوریتی میگوید: « ما قبلا شاهد هک شدن تلویزیونها و دوربینهای فیلمبرداری بودیم که نگرانی درباره حریم خصوصی ایجاد میکرد. اکنون حتی کنتورهای برق نیز در معرض حمله بوده و سوء استفاده هستند.
به اعتقاد محققان، بزرگترین نگرانی این است که کاربران دستگاههای اینترنت اشیا امنیت ادوات خود را جدی نگیرند با این کار پهنای باند دستگاه به خطر خواهد افتاده و این پنهای باند برای حمله به شخص ثالثی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.