رشد پذیرش اینترنت اشیا (IoT) در آینده میتواند تمام جنبههای زندگی ما را تغییر دهد. از بخش سلامت و تندرستی گرفته تا وسایل حملونقل متصل به هم و شهرهای هوشمند، همگی، بخشهایی از اینترنت اشیا هستند. البته، به کار بردن اینترنت اشیا، در زمینههای مهمی مانند کشاورزی، میتواند بسیار حائز اهمیت باشد و تحولی شگرف ایجاد کند. اینترنت اشیا کاربردهای مختلفی در کشاورزی دارد که در اینجا ۵ کاربرد مهم اینترنت اشیا در کشاورزی ارائه میشود. کشاورزی هوشمند یکی از اصلیترین حوزههای کاربردی اینترنت اشیا است که در آن با استفاده از فناوریهای نوین کارایی کشاورزی بهبود مییابد. در کشاورزی هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا، سیستمی برای نظارت و رصد زمین کشاورزی در اختیار است که اطلاعات یکپارچه با استفاده از حسگرهای مختلف نظیر حسگر نور، رطوبت و دما در اختیار کشاورز قرار میگیرد و آبیاری زمین را نیز، خودکار میکند. کشاورزان میتوانند، وضعیت زمین را در هر کجای دنیا که باشند، رصد کنند. سیستمهای کشاورزی مبتنی بر اینترنت اشیا، علاوه بر کاربرد در روشهای کشاورزی سنتی و در مقیاس بزرگ، قابل استفاده در مزرعههای کوچک خانگی و روشهای کشاورزی ارگانیک و مدرن است.
اما ۵ مسیری که با آن میتوان کشاورزی را بهبود داد کدام است؟
دادههای جمعآوریشده به وسیلهی حسگرهای هوشمند مختلف: حسگرهایی که وضعیت هوا، کیفیت خاک و رشد محصول را کنترل میکنند، اهمیت بسیار زیادی دارند. دادههای جمعآوری شده به وسیلهی این حسگرها، در اطلاع از وضعیت کلی زمین، چگونگی عملکرد کارکنان، کارایی تجهیزات کشاورزی به کشاورز کمک کرده و کارایی را بهبود میدهند.
کنترل بهتر بر فرآیندهای داخلی و در نتیجه کاهش ریسک تولید: توانایی انجام پیشبینی وضع تولید و تخمین حجم تولید محصول بسیار مهم است. با داشتن اطلاعات دقیق از محصولات تولیدی و حجم آنها، ریسک کاهش فروش به حداقل میرسد.
مدیریت هزینهها و کاهش دورریز به مدد افزایش کنترل بر تولید: با رصد ناهنجاریهای موجود در میزان تولید و یا سلامت محصولات، میتوان از زیانهای ناشی از ازدست رفتن محصول جلوگیری کرد.
افزایش بهرهوری کسب و کار از طریق اتوماسیون فرآیندها: با استفاده از تجهیزات اینترنت اشیا، میتوان فرآیندهای مختلف موجود در مسیر تولید مانند آبیاری، کوددادن و سمپاشی را به شکل خودکار و کنترل شده انجام داد.
افزایش حجم و کیفیت تولیدات: با خودکارسازی فرآیند داشت و برداشت محصولات و نظارت دقیق بر روند تولید، میتوان حجم و کیفیت محصولات را افزایش داد.
بنابراین میتوان گفت که با انجام این کارها درآمد بخش کشاورزی رشد قابل توجهی خواهد داشت. در حال حاضر برخی از این فناوریها در بخش کشاورزی پیادهسازی شدهاند.
رصد آب و هوا یکی از این کاربردها است. احتمالا محبوبترین تجهیزات اینترنت اشیا در کشاورزی هوشمند، تجهیزات ایستگاه هواشناسی هستند که شامل انواع حسگرهای مختلف میشوند. این تجهیزات، در سراسر زمین کشاورزی، قرار داده شدهاند و اطلاعات را به سیستم مرکزی ارسال میکنند.
این اطلاعات علاوه بر امکان پیشبینی هوا، به شما این امکان را میدهند، متناسب با وضعیت آبوهوایی، محصول مناسب کشت را انتخاب کنید. اتوماسیون گلخانه کاربرد دیگری است که در حال حاضر پیادهسازی شده است. با استفاده از حسگرهای مختلف، وضعیت فعلی گلخانه رصد میشود و برای رسیدن به وضعیت مطلوب، میتوان از سیستمهای خودکار استفاده کرد. مدیریت تولید محصول نیز با اینترنت اشیا قابل پیاده سازی است. با استفاده از تجهیزات مختلفی که در سراسر زمین نصب میشوند، میتوان وضعیت محصول را در هر لحظه بررسی کرد. این تجهیزات، شما را قادر میسازند، علاوه بر کنترل رشد محصول، بیماریها و آلودگیها را نیز شناسایی کرد.