امروزه زبالههای غذایی یک چالش بزرگ محسوب میشوند، با گذشته سالها، مطالعات زیادی برای جلب توجه مصرفکننده انجام شده تا تاثیر زبالههای مواد غذایی در جهان برجسته و نمایان شود.
این یک واقعیت است که نیاز به تولید مواد غذایی به منظور پاسخگویی به مطالبات رشد جهانی جمعیت افزایش مییابد. با این حال، نوآوری و توسعه فناوری میتواند به ما کمک کند تا میزان غذای تولیدی را کنترل کرده و و مهمتر از همه این که روند تولید و توزیع را برای کاهش ضایعات مواد غذایی تنظیم کنیم. همانطور که انتظار می رفت ما به دنبال استفاده از فناوری اینترنت اشیا در حل این چالش هستیم.
اینترنت اشیا را میتوان نقطه عطفی در تلاش برای کاهش ضایعات مواد غذایی دانست. مطالعات نشان میدهد که مقادیر زیادی از مواد غذیی در فرآیند تولید یا تامین دور ریخته میشود و تمام هدر رفت مواد غذایی به دوش مصرف کننده نهایی نیست.
اینترنت اشیا میتواند در این زنجیره نقش مهمی داشته باشد و مانع از دورریز و هدر رفت مواد غذایی شود. یکی از جاهایی که اینترنت اشیا میتواند نقش آفرینی کند، جمعآوری داده در زمان واقعی از طریق حسگرهای هوشمند است. با استفاده از این نوع حسگرها، اینترنت اشیا به تولیدکننده این امکان را میدهد که بتواند محصولات خود را تحت نظر داشته باشد، از شرایط تولید آگاه باشد و بتواند تصمیمگیری بهینه را انجام داده و ضایعات را به حداقل برساند.
نقطه دیگری که اینترنت اشیا در ممانعت از دورریز مواد غذایی میتواند کمک کند، تشخیص میزان تقاضا است به طوری که اجازه ندهد میزان تولید از تقاضا فراتر رود. اینترنت اشیا با ایجاد پروفایلی برای هر مشتری میتواند از طریق فروشگاههای مواد غذایی و سوپرمارکتهای بزرگ، تولیدکنندگان را قادر سازد تا بازخورد مناسبی از مصرفکننده دریافت کنند و در نتیجه تقاضای محصول متناسب با تولید باشد.
زنجیره تامین یک نقطه کانونی در رابطه با ضایعات مواد غذایی است و از مراحل مختلفی از جمله تولید محصول، انبارداری، توزیع و تحویل به خرده فروشان تشکیل شده است. خبر خوب این است که میتوان اینترنت اشیا و حسگرهای هوشمند را در اکثر عملیاتهای زنجیره تولید وارد کرد. این حسگرها قادر به رصد شرایط خاک و میزان سموم دفع آفات بوده و میتواند مانع از کاهش بازده فرآیند شود.
علاوهبراین، بخش بسیار قابل توجهی از فرآیند تولید و ذخیرهسازی مواد غذایی به انبارداری مربوط میشود که درصد بالایی از هدر رفت در این بخش اتفاق میافتد. اینترنت اشیا در بخش انبارداری با استفاده از حسگرهای هوشمند میتوند پایش شرایط محیطی را انجام داده تا از بهینه بودن شرایط اطمینان حاصل شود.
سطح تولید پسماند غذایی در خانوار بسیار بالا است، طبق آمار بیشترین تولید ضایعات در این بخش است. اینترنت اشیا با استفاده از یخچالهای هوشمند میتواند به کاهش هدر رفت مواد غذایی کمک کند. ظروف با برچسب هوشمند نیز راهکار دیگری در جلوگیری از دورریز مواد غذایی است.
بنابراین میتوان انتظار داشت که اینترنت اشیا با ارائه حسگرهای هوشمند و یخچالهای هوشمند به رصد شرایط نگهداری مواد غذایی کمک کرده و میزان تولید ضایعات مواد غذایی را به حداقل برساند.