در یک دهه گذشته، ادوات متصل به اینترنت اشیا وارد حوزه پزشکی شدهاند. دادهها از مانیتور رصد جنین، دستگاه الکتروکاردیوگرام، دماسنج یا دستگاه سنجش قند خون خارج میشود و پایش سلامت بیمار انجام میشود که این کار اهمیت زیادی دارد. اینترنت اشیا با ارائه سریع دادهها به پزشک کمک میکند که در زمان کوتاهتری با بیمار تعامل داشته باشد.
اولین کاربردهای اینترنت اشیا در بخش مراقبتهای پزشکی، شامل تخت خواب هوشمند بود که نشان میداد کدام تخت اشغال شده، بیمار در حال بلند شدن است یا تخت برای خواب بهتر بیمار، بهترین تنظیمات را انجام میداد، بدون این که نیاز به پرستار باشد.
یکی دیگر از کاربردهای اینترنت اشیا در بخش بهداشت و درمان، ایجاد ارتباط با دستگاههای توزیع دارو در منزل است. این دستگاهها بهصورت هوشمند میتوانند دوز مناسب دارو را تنظیم کنند، اطلاعات بیمار به فضای ابری منتقل شده و در آنجا تحلیل انجام و در نهایت دوز مناسب تجویز و اعمال میشود.
اما اینترنت اشیا در بخش پزشکی با چالش حریم خصوصی نیز روبرو است، دادههای بیمار در معرض خطر سرقت توسط هکرها است.
فراتر از سرقت و سوءاستفاده دادههای شخصی، از دستگاههای اینترنت اشیا میتوان برای آسیبزدن استفاده کرد. در واقع اگر این ادوات به خوبی کنترل نشوند، میتواند جان بیمار را تهدید کند. در سال ۲۰۱۲ هک شدن یک دستگاه ضربانساز باعث حمله قلبی شد.
برای مقابله با این خطرات، سازمان غذا و داروی آمریکا دستورالعملهای متعددی را برای برقراری امنیت دستگاههای پزشکی متصل به اینترنت اشیا منتشر کرد. در سال ۲۰۱۸، این سازمان تفاهمنامهای با وزارت امنیت داخلی آمریکا به امضاء رساند که در آن چارچوبهای جدیدی برای امنیت سایبری دستگاههای پزشکی مشخص شده بود.
با این حال، به دلیل توسعه محصولات و بلوغ این فناوری، اینترنت اشیا وارد بخش پزشکی شدهاست به طوری که
پیشبینی شده تا پایان سال ۲۰۱۹ بیش از ۸۷ درصد از سازمانهای بهداشتی آمریکا از اینترنت اشیا استفاده میکنند.
کنترل از راه دور بیمار، جراحی از راه دور و رصد و پایش وضعیت بیمار از جمله مهمترین کاربردهای اینترنت اشیا در بخش پزشکی است.
در آینده با توجه به این که اینترنت اشیا در مراکز بهداشتی و درمانی گستردهتر میشوند، دستگاههای اینترنت اشیا نیز هوشمندتر میشوند و امکان پردازش دادهها را در زمان واقعی فراهم میکنند.
در این بین، هوش مصنوعی نیز میتواند نقش مهمی ایفا کند، استفاده از هوش مصنوعی در اینترنت اشیا و بخش خدمات بهداشتی و درمانی موجب میشود تا دستگاهها باهوشتر شده و عملکرد ادوات پزشکی بهصورت خودکار انجام شود.
این دستگاهها به یک محرک خارجی پاسخ میدهند یا در تعامل با بیمار، شرایط را ارزیابی کرده و فعالیت خود را براساس نتایج ادامه میدهند. حتی در آینده میتوانیم منتظر هواپیماهای بدون سرنشین باشیم که با استفاده از اینترنت اشیا میتوانند اندام یا دارو را به بیمار نیازمند برسانند.