بین اینترنت اشیا و هوش مصنوعی یک تقاطع واضح وجود دارد. اینترنت اشیا به اتصال ماشینها با هم و استفاده از دادههای تولید شده توسط این ماشینها گفته میشود. هوش مصنوعی نیز شبیهسازی رفتار هوشمند در انواع ماشین است. پس یک همپوشانی آشکار میان هوش مصنوعی و اینترنت اشیا وجود دارد.
از آنجایی که دستگاههای اینترنت اشیا حجم بالایی از دادهها را تولید میکنند، بنابراین برای درک بهتر این دادهها استفاده از اینترنت اشیا اجتناب ناپذیرمیشود و به کارگیری هوش مصنوعی از نظر عملکردی در مقابل این حجم از دادهها ضروری خواهد شد.
دادهها تنها در صورتی ایجاد یک خروجی قابل اجرا، مفید هستند. برای اجرایی کردن نتایج حاصل از دادهها، باید از نوآوری استفاده کرد. اینترنت اشیا و هوش مصنوعی با هم این شرایط را ایجاد میکنند در واقع ترکیب این دو به معنای دستگاههای متصل به هم هوشمند است.
روشهای سنتی تجزیه و تحلیل دادههای ساختارمند و ایجاد دستورالعمل اجرایی برای حجم زیادی از دادهها طراحی نشده است. دادههایی که به صورت زنده از دستگاههای اینترنت اشیا ایجاد میشوند با روشهای سنتی قابل تحلیل نیستند. اینجا نقطهای است که پردازش با هوش مصنوعی میتواند به کار آید.
هوش مصنوعی برای پردازش دادههای زنده مزایای ذیل را داراست:
- پردازش رویداد پس از اتفاق افتادن: شناسایی الگوهای موجود در مجموعه دادهها و انجام آنالیز پیشبینی نظیر یافتن ارتباط میان تراکم ترافیک و آلودگی هوا و بیماریهای مزمن در مرکز شهر.
- پردازش دادهها به صورت زنده: پاسخ سریع به شرایط و ایجاد دانش تصمیمگیری در مورد رویدادها، به عنوان مثال خوانش پلاک از راهدور برای پرداخت هزینه پارکینگ.
وقتی ما از هوش مصنوعی صحبت میکنیم در واقع منظورمان یادگیری ماشینی است. یادگیری ماشینی توانایی تشخیص الگوهای موجود در دادههای ایجاد شده را فراهم میکند. از این الگوها یاد میگیرد تا بتواند روشهایی را ارائه دهد که با آن میتوان دادهها را آنالیز کرد و یک اقدام اجرایی را مشخص نمود.
با یادگیری ماشینی که در محیط اینترنت اشیا تعبیه شده، اتصال هوشمند پدید میآید. این اتصال و ارتباط هوشمند میتواند بگوید که در آینده چه پیش خواهد آمد، برای این اتفاق چه کاری باید کرد و همچنین میتواند بگوید که اقدامات و تصمیمهای مناسب چه بوده و چگونه سیستم باید با آخرین تغییرات سازگار شود.
در حال حاضر شاهد سرمایهگذاری قابل توجهی در همگرایی میان هوش مصنوعی و اینترنت اشیا هستیم تا از هوشمند شدن ارتباط میان ادوات مطمئن شویم. شرکت ماکروسافت از فناوری ابرهوشمند خود در ماه می سال جاری پرده برداشت. فناوری IoT Edge شرکت آزور این امکان را فراهم میکند تا دستگاهها با مصرف کم به اینترنت اشیا متصل شده و هوش مصنوعی را نیز اجرا کنند. آمازون نیز در ماه آوریل سال جاری سرویس AWS خود را که یک پلتفورم محاسباتی اینترنت اشیا است به هوش مصنوعی مجهز کرده است.
این حرفها برای بخش دولتی چه معنایی دارد؟ با به بلوغ رسیدن این فناوری، ما سناریوهای کاربردی متعددی را شاهد هستیم که فراتر از استفادههای سنتی است. برای مثال میتوان امنیت عمومی را به صورت زنده ارتقاء داد که این کار با رصد دائمی دوربینها، استخراج الگوها و امکان تصمیمگیری سریع اتفاق میافتد.
ترکیب اینترنت اشیا و هوش مصنوعی میتواند موجب هوشمندتر شدن شهر و کسب وکار شود که این کار نه تنها به اتصال بخشهای مختلف شهر منجر میشود بلکه اجزاء متصل شده به هم در شهر را هوشمندتر میکند.